Skrevet av Emne: Fursuit FAQ og care guide  (Lest 32138 ganger)

Honey

  • Overaktiv Fur
  • ***
  • Innlegg: 395
  • Daughter of Twillight
    • Vis profil
Fursuit FAQ og care guide
« på: 28. jun, 2009, 11:14 »
Afsnit 1: Fursuits generelt


Hvad er et fursuit?

Et fursuit er et udklædningskostume som for det meste ligner et dyr. Det behøves ikke være et dyr som kun findes i naturen, det kan også være fantasidyr som drager og hypogriffer eller helt andre fantasifulde blandinger. Kun fantasien sætter grænser. Disse kostumer bliver ofte associeret med furry fandom og kan sammenlignes med profesionelle sports mascotter, men det er stadig ikke helt det samme. Til forskel fra en sports mascot, er en fursuit et unik håndkraftet produkt, som bliver lavet specielt til køberens preferencer. Dog er det ikke ualmindeligt, at der også bliver lavet det der kaldes et premade suit - et fursuit der bliver lavet med henblik på at blive solgt på en auction og altså ikke lavet som en decideret commission.



Hvornår er et fursuit et fursuit?

Et fursuit er et dyre kostume som helt eller delvist dækker din krop. Normalt går grænsen for hvornår det er et fursuit og hvornår det ikke er, ved hovedet – med få undtagelser. Man betegner det normalt ikke et fursuit hvis hovedet er frit. F.eks hvis du har et par øre på men stadig har arme og hænder, hale og fødder vil dette ikke bliver betegnet som et fursuit. Hvis du tilgengæld har en eller anden form for maske på, som helt eller delvist dækker dit eget hoved/ansigt  vil dette blive betegnet som et fursuit.

En af de få undtagelser som stadig diskuteres hvorvidt det er et fursuit eller ej, er ansigts maling. Folk i kropsnære kostumer og  ”CAT'S” lignende kostumer med ansigtsmaling er stadig til diskussuon om hvorvidt de kan betegnes som fursuits eller ej.



Forskellige slags fursuit kombinationer?

Der findes mange slags forskellige fursuit kombinationer og hver slags har deres egen betegnelse. Ord som fullsuit, partial, ¾ og quad beskriver hvor meget af kroppen der er dækket og om det er et suit på 2 eller 4 ben. Ligeledes beskriver ord som toony, semi realistisk og realistisk hvilken grad af  ”realisme” der er i suitet. Igen findes der også betegnelser for de små detaljer som øjne, mund, ben ol.


Hel, halv, kvart eller hvad?

Fullsuit: Et kostume der dækker hele kroppen. Består af hoved, krop, hænder, fødder og hale.




Partial suit: Et kostume der delvist dækker kroppen. Består af hoved, hænder, fødder og hale. Evt med ben og arme men torso ikke dækket og skal derfor dækkes med tøj.




¾ suit: Et kostume som delvist dækker kroppen. Består af hoved, hænder, fødder, hale og enten en hel overkrop eller en hel underkrop hvor den ”manglende” del bliver dækket af tøj.


billed venligst udlånt af BeastCub


Quad suit: Et kostume som kræver at bæreren går på alle 4. Disse suits ligner et dyr som går på alle 4 ben. Normalt bliver forbenene støttet af lange stylter således at bæreren kan gå foroverbøjet.


billed venligst udlånt af BeastCub




Toony, realistisk eller midtimellem?

Toony: Toony er tegnefilms/tegneserie agtige. Normalt ekstremt nuttede at se på med store åbne øjne og et glad udtryk. Toony hoveder er som regl noget store og ikke så slimline agtige som realistiske hoveder.




Semi realistisk: Semi realistisk er lidt en grå zone. Det er suits som har lidt toony elementer over sig men samtidig også realistiske.




Realistisk: Realistiske suits ligner rigtige dyr så meget som det er muligt. De har normalt glas øjne, rigtig afstøbninger af rigtige tænder og næser og klør. De har et smallere ansigt og finere grovere pels.





Men bedste, hvorfor er dine øjne så store og dine tænder så skarpe?

Taxidermy: Taxidermy er realistiske afstøbninger af rigtige dyrs kranier, tænder, klør, næser osv. Disse bruges oftes til udstoppede dyr men bruges også i høj grad til at lave realistiske fursuits. Taxidermy øjne, tandsæt, tunger og næser er alt sammen noget der giver en realistisk suit sit realistiske præg. Hvis der er installeret taxidermy eller glas øjne i et fursuit hoved ser man ikke ud af disse. I stedet laver man en skjult tåre kanal (tear duct vision) som man ser ud igennem. Synet er begrænset til et lille trekantet synsfelt ret forud. Man kan ikke bruge sit perifiri syn.




Toony eyes: Toony eyes er oftes lavet af plastic eller skum. Man ser ud igennem det lille hul som udgør iris og pupil i øjet. Udsynet med toony eyes er bedre end ved taxidermy eller glas øjne men dog stadig begrænset.




3d eller follow-me-eyes: 3d øjne også kendt som follow-me-eyes kommer i 3 udgaver; toony, semi realistisk, realistisk. Det specielle ved 3d øjne er at de giver en illusion om, at øjnene følger dig uanset hvilken vinkel du ser fra. Det er pga dybden i øjnene at denne optiske illusion opstår.


Toony:



Toony/semi realistisk Tear duct vision:



Realistisk tear duct vision:

Samme som realistic pupillen følger dig bare



Bevægelig underkæbe eller ej?

Det er muligt at få lavet en bevægelig underkæbe på dit fursuit hoved. Dette kaldes "moving jaw" eller "movable jaw". Du kan få dit fursuithoved til at åbne munden når du selv gør. Dette giver en rig mulighed for at lave helt nye udtryk. Dog skal det lige sige at movable jaw ikke altid passer til alle, da der er mange forskellige måder at lave det på, men i bund og grund kommer det an på dit ansigts former og konturer. Man kan også vælge at få en underkæbe som ikke bevæger sig. Dette kaldes en "static jaw" eller "none moving jaw". En static jaw giver dog andre muigheder end en moving jaw. Hvis man har en static jaw kan man give hovedet et stører "smil" og et venligere udtryk. Moving jaws virker rigtig godt til realistiske suits men kan også sagtens bruges til toony.


For yderligere information vil jeg anbefale at se på BeastCubs hjemmeside. Her er der billeder og en god forklaring på hvordan de forskellige features virker. Også ting jeg ikke har nævnt her.

http://www.beastcub.com/pricelist.htm

Det skal lige nævnes, at disse billed eksempler blot er nogle ganske FÅ ud af alle de mange forskellige muligheder der er. Ikke alle er ens og der er ikke noget der er mere eller mindre rigtigt end andet.


Afsnit 2: Fursuits hvordan, hvor og hvorfor?


Hvordan føles det at have et fursuit på?

Fysisk set er det ikke spor behageligt at have et fursuit på. Det er varmt – meget varmt. Du kamp sveder fordi kroppen ikke frit kan afgive varme. Dit syn og hørelse er reduceret, din fintføling i fingrene er ikke eksisterende og alt afhængig om du har en body suit er din bevægelses frihed også begrænset. Du er kort sagt handicappet! Men fortvivl ej – intet er så skidt det ikker er godt for noget. Ligesom alt andet er det et spørgsmål om tilvænning og med lidt øvelse lærer du at komme rundt trods dine handicap.



Hvordan anskaffer jeg selv et fursuit?

Der findes flere måder hvorpå, du kan anskaffe dig et fursuit;

Lav den selv. Et stort, dyrt, tidskrævende og rodet projekt, men absolut ikke umuligt project

Få nogen til at lave den. Nok en af de mest udbredte metoder. Her slipper du selv for alt besværet - dog er det dyrt og der kan forekomme op til års vente tid, alt afhængig af hvem du sætter til at lave den og hvor travlt de har.

Købe en færdiglavet på en auktions side. Simpelt og som regl billigere end at få nogen til at lave den for dig. Dog har du ikke mulighed for at få suiten lavet specielt til dig og hvordan du vil have den skal se ud, men hvis du er ligeglad med det så kan man sagtens adopterer en færdiglavet suite og gøre den til ens egen personlige


Afsnit 3: Gode råd og tips til når du vil købe et fursuit


Hvis du vil anskaffe dig en fursuit – gode råd og huske regler

At anskaffe sig en fursuit kan være et dyrt og stort projekt, men dette er ikke ensbetydende med at det altid er sådan. De følgende råd jeg vil nævne her er mest relateret til dem som vælger at bestille en fursuit ved andre.

Pris og kvalitet: Pris og kvalitet hænger meget ofte sammen. Jo bedre kvalitets materialer der er brugt, jo højere er prisen på det færdige produkt. At vælge en god kvalitet fra starten af, kan godt betale sig i det lange løb, idet en god kvalitets suit kan holde mange år med den rette pleje. En fursuit koster normalt mellem 2000-10.000 kr. De kan sagtens koste mere eller mindre.

Tid: At lave en suit tager tid. Mange af de populærer fursuit crafters der er på markedet, har lange køer som strækker sig op til flere års ventetid. Heldigvis er der et stort marked for fursuits og hvis man ikke vil vente i flere år, er der masser af andre makers man kan vælge. Den normalt ventetid på en suit strækker sig normalt fra et par måneder til 1-1½ år. 

Koncept: Når du beslutter dig for at få lavet en fursuit har du brug for et koncept. Hvad vil du gerne have lavet? Hvordan ser den ud? Hvordan er dens personlighed osv. Mange vælger at få lavet fursuits af deres fursonas, dog er dette ikke et krav. En fursuit er ikke mindre orginal bare fordi den ikke ligner din fursona. Dog skal du huske på, at det er de færreste (hvis nogen overhovedet) der vil lave en direkte kopi af en suit de allerede har lavet. De suits som allerede er lavet er jo resultatet af andre menneskers fantasi og derfor tilhører disse karakterer dem, jomindre de bliver sat til salg på en auktion el.

Det er en god ide at være orginal. Vælg noget du føler dig tilpas med og noget du virkelig har lyst til at bruge så mange penge på. Tag dig tid til at lave et ordentligt design og udvikle den personlighed du vil være/spille når du har din suit på. Som suiter er du jo først og fremmest en entertainer. Dog skal du huske på, at det ikke altid er muligt at lave detaljer på suits 100% nøjagtige som man kan tegne dem.   


Afsnit 4: Pasning og pleje


Når du har købt din fursuit – hvad så?

Nu hvor du har købt din suit er der nogle nye ting du skal tage stilling til. For at din suit skal holde længst mulig tid, er det en god ide at anskaffe sig nogle forskellige ting til at passe og pleje den;

Balaclava(s) eller hjelmhuer som de også er kendt som er en fantastisk opfindelse, og kan varmt anbefales. Meget gerne i lycra/spandex materiale men ikke et krav. Disse huer hjælper med til at absoberer sveden når du har dit fursuit hoved på, og derved skåne hovedet mest muligt.

Undersuit, spandex ol. Er dragter du tager på inden under suits for at absoberer sveden fra kroppen. Tjener samme formål som balaclavas. Anvendes oftes til full suits. Husk at materialet skal være svedabsorberende. Ski undertøj kan ikke anbefales da dette heder dig mere op end det køler dig ned og derved bringer dig i farer for dehydrering.

En stærk beholder til at opbevarer og beskytte suiten i når den ikke er i brug. Mange anvender stærke plastic bokse eller metal bokse til transport og opbevaring af deres fursuits. Hvis du skal ud og rejse med din fursuit bør du tage højde for den hårde behandling en sådan beholder evt bliver udsat for.

Børster og kamme i forskellige størrelser er en god ting altid at have ved hånden. Pelsen på en suit kan blive filtret og uglet ved brug eller ved opbevaring. Ved at børste pelsen ud ser suiten flot og præsentabel ud.

Limpistol, nåle og tråd er også en god ting at anskaffe sig. Suiten kan få brug for små reprationer med tiden og derfor er det praktisk at have et lille fursuit repair kit med sig, især hvis man skal til convention.

Mildt vaskemiddel gerne beregnet til uld. Ikke en nødvendighed men en god ting at have. Din suit bliver beskidt ved brug og kan få brug for en afvaskning. Hvis der ikke er mulighed for en dybdegående rens kan man plet vaske med noget mildt vaskemiddel og en klud.



Hvordan vasker jeg min fursuit?

Der findes flere måder hvor på du kan vaske din fursuit:

I hånden og i vaskemaskinen

Det anbefales ikke at få renset en fursuit ved et renseri, da kemikalier kan ødelægge pelsen og andre ting.

Hvis du vælger at vaske din fursuit i hånden:

Håndvask af fursuit anbefales til til suits, som har fået meget airbrushing eller de som ikke tør/bryder sig om at vaske suiten i en vaskemaskine. Haler anbefales også altid at blive vasket i hånden.

Sådan gør du: Hæld koldt/lunkent vand i en stor balge/badekar/håndvask. Tilsæt mildt vaskemiddel som IKKE indeholder blegemidel. Der anbefales vaskemiddel til uld da dette er det mest skånsomme. Dyp suiten i vandet og skrub blidt til den er ren. Klem (ikke vride) forsigtigt vandet ud af suiten og hæng den til tørrer et sted i et par døgn. Vær sikker på at suiten er helt tør før du pakker den sammen. Det anbefales endvidere at børste suiten forsigtigt imens den er våd for at undgå knuder og filtret pels.

Hvis du vælger at vaske din fursuit i vaskemaskinen:

Næsten alle suits kan maskinvaskes. Det er et spørgsmål om preferencer. Dog anbefales det ikke at maskinvaske fursuit med mange airbrushed detaljer, da disse kan blive beskadiget under vasken.

Sådan gør du: Vend vrangen ud på din suit. På denne måde skåner du pelsen. Sæt maskinen til max 30 grader og anvend et skåne program. Brug mild sæbe evt noget beregnet til uld, da dette er det mest skånsomme. Når maskinen er færdig tager du suiten ud og vender pels siden ud igen. Børst den forsigtigt før du hænger den til tørrer et varmt og tørt sted i et par dage.

Vask ALDRIG dit fursuit hoved eller fødder eller andre dele som indeholder skum i hånden eller i maskinen!!

Hvis dit hoved / fødder bliver beskidte tag da en våd klud og dyp den i koldt/lunkent vand. Tilsæt mild sæbe og skrub meget forsigtigt på det trængte sted. En tandbørste kan evt også bruges med samme effekt.


Afsnit 5: Sådan bygger du selv

Da der ikke er nogen grund til at opfinde den dybe tallerken når den allerede eksisterer vil jeg her linke til nogle af de allerede meget udemærkede fursuit guides som viser trin for trin hvordan du selv bygger.

http://www.matrices.net/fursuiting.asp
http://community.livejournal.com/fursuit/1334914.html
http://www.livejournal.com/tools/memories.bml?user=fursuit


Pels fra USA som shipper til udlandet (vær opmærksom på at der kommer told på)

Jeg har kun haft gode erfaringer med disse firmaer og kundeservicen har altid været god!

CR's craft: http://www.crscraft.com/
Mendels: http://www.mendels.com/creativity2.shtml
Fabric.com: http://www.fabric.com/

« Siste redigering: 22. des, 2010, 11:43 av Honey »

Wolftale

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 5228
  • The Arctic folf of Waterlilies
    • Vis profil
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #1 på: 28. jun, 2009, 11:27 »
*klappe for*
Meget bra, meget bra!
Btw, Mixedcandy kommer til å gi ut video clips; http://community.livejournal.com/mcmascots/72388.html
« Siste redigering: 06. jul, 2009, 08:20 av Wolftale »

Honey

  • Overaktiv Fur
  • ***
  • Innlegg: 395
  • Daughter of Twillight
    • Vis profil
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #2 på: 22. des, 2010, 11:44 »
Opdateret guide.

Wolf

  • Senior Fur
  • ****
  • Innlegg: 574
  • | (• ◡•)| ノ\(❍ᴥ❍ʋ) ~ADVENTURE
    • Vis profil
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #3 på: 27. feb, 2011, 08:39 »
Oj!, bra jobba! Keep up the good work :3
« Siste redigering: 15. nov, 2011, 16:42 av Blaze »

Ravusy Wolf

  • Senior Fur
  • ****
  • Innlegg: 733
  • Awrooo!
    • Vis profil
    • Ravusy @ FA
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #4 på: 19. jan, 2012, 02:18 »
Sitat
Undersuit, spandex ol. Er dragter du tager på inden under suits for at absoberer sveden fra kroppen. Tjener samme formål som balaclavas. Anvendes oftes til full suits. Husk at materialet skal være svedabsorberende. Ski undertøj kan ikke anbefales da dette heder dig mere op end det køler dig ned og derved bringer dig i farer for dehydrering.
Hva heter dette på norsk i butikken?

Dax Cyro

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 4277
    • Vis profil
    • Dax@furaffinty
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #5 på: 19. jan, 2012, 07:31 »
Bare stikk i en sportsbutikk og kjøp deg noe tynt superundertøy.

FreesTyler

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 2189
  • Top percentage of Rat(tata)
    • Vis profil
    • My DeviantArt
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #6 på: 19. aug, 2012, 15:26 »
Har funnet noen tutorials på hvordan man også kan vaske suiten. Står på engelsk, men en veldig fine tutorials laget
av Neonslushie.



Wolf

  • Senior Fur
  • ****
  • Innlegg: 574
  • | (• ◡•)| ノ\(❍ᴥ❍ʋ) ~ADVENTURE
    • Vis profil
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #7 på: 28. aug, 2012, 09:12 »
Har funnet noen tutorials på hvordan man også kan vaske suiten. Står på engelsk, men en veldig fine tutorials laget
av Neonslushie.

Tror du det er farlig vis noe av vannet kommer inni pawsene?

Honey

  • Overaktiv Fur
  • ***
  • Innlegg: 395
  • Daughter of Twillight
    • Vis profil
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #8 på: 16. sep, 2012, 00:05 »
I wash my suits in the washing machine after every outing. Body, paws, feet. Has never taken damage. 30 degrees, turn inside out. Brush out and hang to dry. Fresh and clean. I've been doing this since 2008 and I never had any problems with it.

felixcani

  • Hyperaktiv Fur
  • ****
  • Innlegg: 1334
  • <3 Imma red panda
    • Vis profil
    • Felixcani dA
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #9 på: 20. sep, 2012, 20:07 »
Trenger hjelp X'D I foambasen på fursuithodet viker alt fint. Er moveable jaw, men problemet er at munne min vises ganske mye når jgeg åpner den noe jeg egentlig ikke vil, men vil ikke dekke for hele munnen for ellers kan jeg jo feks ikke drikke så lett. Noen tips  ??

Dax Cyro

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 4277
    • Vis profil
    • Dax@furaffinty
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #10 på: 20. sep, 2012, 20:12 »
Ikke gap for mye, og se till nedover.
Hvis man gaper høyt vil man naturligvis se fursuiteren sin munn.

FreesTyler

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 2189
  • Top percentage of Rat(tata)
    • Vis profil
    • My DeviantArt
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #11 på: 07. des, 2012, 00:34 »
Fulgte en tutorial og har vasket håndpotene, arm og leg sleevsene til Frees i badekaret. Brukte lunkent vann
og Milo. Vasket godt og skyllte ut så mye såpe jeg kunne, så vrengte jeg alt unntatt potene og la det i
vaskemaskinen. Satt på skylling of rotering uten noe varme. Etterpå hang alt til tørk, og nå er pelsen myk og
fun, og til og med ren :3 Pawpadsene og klørne klarte seg fint.

Corona

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 2294
  • Queen Bitch
    • Vis profil
    • FurAffinity
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #12 på: 27. jan, 2013, 15:42 »
Hvordan funker vask av fursuit når bodysuiten er foamed på innsiden for digi-ben effekt?
Samt, noen som har annbefaling av vask til et hode som er laget av resin? o3o
« Siste redigering: 27. jan, 2013, 15:49 av Pumzie »

Ravusy Wolf

  • Senior Fur
  • ****
  • Innlegg: 733
  • Awrooo!
    • Vis profil
    • Ravusy @ FA
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #13 på: 27. jan, 2013, 19:07 »
De foam paddingsene i digiben bør være mulig å ta ut. Skarpen kunne hvertfall ta ut sine lett.

felixcani

  • Hyperaktiv Fur
  • ****
  • Innlegg: 1334
  • <3 Imma red panda
    • Vis profil
    • Felixcani dA
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #14 på: 25. mai, 2013, 18:11 »
Hvordan vasker man feetpaws egentlig ?

Dax Cyro

  • Über Fur
  • ****
  • Innlegg: 4277
    • Vis profil
    • Dax@furaffinty
Sv: Fursuit FAQ og care guide
« Svar #15 på: 25. mai, 2013, 18:16 »
Hvordan vasker man feetpaws egentlig ?

Jeg skyller vanligvis undersiden med vann.
Men kun en sjelden gang i blant. For å unngå unnødvendig slitasje.