Skrevet av Emne: Valpetrening?  (Lest 6903 ganger)

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Valpetrening?
« på: 02. jan, 2014, 17:15 »
Håper denne tråden havnet under rett kategori... [ureshii]

Fikk nettopp tak i en herlig liten valp, som har fått navnet Fávru (samisk for "vakker", oppdretterens valg). Han er en renraset Lapsk Vallhund, eller som vi kaller ham; Løpsk Villhund.

Saken er den at valpen har fått for seg en vane for å bite i oss, selv når vi bare koser... Når vi gr tur kan han finne på å hoppe for å ta tak i vottene våre, og biter eller ganske mye i jakker osv., som definitivt ikke er bra når halve husets jakkebesetning består av dunjakker! Han har allerede revet hull i min søsters dunjakke, som min mor flittig prøvde å sy igjen. Vi har også problemer med å få ham til å lystre "kom". Han er bare 3 måneder gammel, men jeg har hørt det er lurt å begynne tidlig? Og vet noen om noen triks for å trene lydighet/agility? Hadde vært gøy å prøve med ham!

På den positive siden kan han "sitt", "nei" og "flink". Han er så godt som stueren (skjer noen uhell gjennom natta, men han blir fort tilgitt!), og har lært seg at stua skal han holde seg unna (bestemte oss for å ha en "hundefri" sone). Trenger bare noen gode råd til hvordan vi kan lære ham tingene jeg skrev om i andre paragraf. :3

På forhånd, takk!
« Siste redigering: 02. jan, 2014, 17:40 av Friskusis »
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Kesmon

 • Aktiv Fur
 • **
 • Innlegg: 241
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #1 på: 02. jan, 2014, 17:31 »
Bite problemet kan komme av at valpen er ung og vil forsvinne med tid.
Vis det fortsetter å være problem så må du bare vise veldig tydelig at oppførselen ikke er akseptabel vær gang du ser det. Vær veldig tydelig og bestemt.

Har ikke noe erfaring med agility trening, men i lydighet trening gjelder det samme med å være presis og bestemt på hva du vil han skal gjøre og ros nå han klarer det.
Gå grundig oppover med mange små mål mot de store, sammen med repetisjon
 

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #2 på: 02. jan, 2014, 17:39 »
Leste at kunne være på grunn av at valpen får nye tenner, og at de biter fordi det irriterer dem. Jaja, får krysse fingrene for at det er tilfellet! Problemet vårt er vel at alle i huset er forskjellige, og noen er ikke flinke nok til å være strenge. Søstra mi er blitt en "bitepute" for hunden, som har funnet ut at den ikke blir skjennet på like mye av henne.

Ok, har du noen tips til hva vi burde starte med? Han setter seg ganske fort så snart vi gir kommandoen til ham, men vi er litt usikre på hva neste steg burde bli, og om det er for tidlig å begynne med slikt når han bare er 3 måneder gammel. Har veldig lyst til å trene ham opp til å bli en lydig og flink bisk, men sist vi hadde hund var jeg bare 2 år gammel og mamma brydde seg ikke mye om lydighet den gangen og vil gjerne at denne hunden blir mer lydig enn den forrige. :) Takk for svar, uansett!
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

NooK

 • Overaktiv Fur
 • ***
 • Innlegg: 369
 • I AM THE LAW
  • Vis profil
  • Furaffinity
Sv: Valpetrening?
« Svar #3 på: 02. jan, 2014, 18:55 »
Jeg henger meg på svaret til Kesmon her.
Biting vil antagelivis avta når valpen blir eldre. Iallefall det som skjedde med de 2 forrige hundene vi hadde, samt det som skjedde med den eldste hunden vi har nå. Valpen vi har nå derimot er glad til å bite, og hoppe opp på folk, men det har det blitt mindre av. Ettersom hun blir eldre forstår hun regler bedre, og koser seg mer med lekene sine istedet for å gå rabiat på andre ting :)

Er det en ting jeg har funnet at hundene våre liker, så er det mat... og de hører som regel på deg hvis du bruker det som lokkemiddel :)
« Siste redigering: 02. jan, 2014, 18:57 av NooK »
Life is boring when you don't know how to live it.

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #4 på: 02. jan, 2014, 19:20 »
Ok, kommer til å satse på at denne valpeatferden tar slutt snart, før tennene hans blir store nok til å gjøre ordentlig skade... P: Han bet en del på ledninger en stund også, men vi fant en løsning på det. Juletreet fikk mirakuløst nok lov til å stå forholdsvis i ro.

Ja, har funnet ut av det, men problemet er at vi ikke kan ha men en godbit hvor hen vi går... Hadde en liten episode hvor valpen møtte på en hund som var 5 ganger større enn seg selv. Hun var en snill og gammel hund, men han ble likevel opphisset. Vi lot ham være fri, og år vi skulle dra brukte vi fort ett kvarter på å fange ham igjen. Hehe, hørt at det ikke er lurt å jage hunden (siden det blir en "lek"), så jeg snek meg heller opp bak ham og fikk fanget ham til slutt. Det verste var vel når han fulgte etter en skiløper vi møtte, og nektet å følge oss, eller høre etter. Til slutt kom skiløperen tilbake med ham. ^^; Kunne trengt en måte å lære ham "kom" som gjør at han lystrer bedre, for vi kan ikke ha ham løst (som mamma gjerne vil) om han ikke stikker av hver gang vi møter noen. :/
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Wolftale

 • Über Fur
 • ****
 • Innlegg: 5228
 • The Arctic folf of Waterlilies
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #5 på: 02. jan, 2014, 19:39 »
Tidlig positiv trening er god ting, og hvor tidligere de lær jo bedre er det :) Meld hunden gjerne på valpekurs! Hunden din skulle ikke være for ung til det. Det sikrer riktig innlæring :)

For kom: Gobiter! Gjerne to personer og lang line. Den ene holder hunden, mens den andre tuller med hunden enten med godbit eller leke for deretter løper et stykke unna. snur seg, roper kom. Det har funket på de 2 jeg har trent. Men godbiten/leken må være så interessant at alt annet blir uinteressant. Også ikke så stor avstand på en gang - f.eks en fotballbane-lenge kan være litt døfødt...

 Hvis du har en hund som stikker når man har den løst ville jeg kun hatt hunden løs i lokket områder, husk at de fins folk som ikke liker dyr - samt at det fins hunder som ikke takler valper. Ha heller med for mye godbiter frem til hunden kan kom/innkalling enn å håpe at den kommer.

For biting. Det jeg har gjort med mine er rett og slett "AU!" og dra bort hånda når de har bitt meg. Hvis de gjør det under turgåing, stopper jeg opp og ser en annen vei. Men alder har også hjulpet så klart, selv om ho nest minste har noen rarheter for seg til tider.0
Biteleker er også fint hvis dere ikke alt har det, og ha gjerne flere.

Hunden må være 6 eller 12 måneder (avhengig av størrelse) for å kunne begynner på agility, men enkle ting som gå rundt piner, gå igjennom tunnell (veldig korte), gå mellom vingene til hoppehinderet og starte på allé slalom f.eks -tror det fins forslag på hvordan man kan starte på forskjellige nettsider (den jeg har sagt er det jeg har sett andre har gjort på treningen med helt nye hunder - og alle har ulik mening om hva som er bra). Husk innkalling,  bli og kontroll over hunden er viktig i agility.
 Selv gjorde jeg ikke noe spesiell trening med mi hund før jeg hadde gått et agiility kurs og ho er super flink den dag i dag (dog så henter jeg som fører litt etter).

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #6 på: 02. jan, 2014, 19:56 »
Tusen takk for utrolig mye informasjon! Tror dette kommer til å være til stor nytte! Med bitingen har vi startet med "AU-teknikken" (fant noen som foreslo det på en annen nettside, og bestemte oss for å prøve), hvor vi "klynker" som han ville gjort om moren hans straffet ham eller om han skadet seg på en eller annen måte. Deretter går vi bare bort og ignorerer han i ett minutt eller to, før vi starter å leke/kose igjen. Håper virkelig det hjelper, han ser veldig forskrekket ut når vi hyler til. Så langt har bitingen fortsatt, men jeg håper "treningen" hjelper etterhvert.

Får prøve å finne en godbit han er spesielt glad i. Så langt er han veldig glad i griseører, men det er litt vanskelig å gi små mengder av det... ;P Tror jeg tar en tur innom dyrebutikken neste uke. Har et jorde vi lar ham løpe fritt på når vi går tur, kunne starte der eller eventuelt ute i hagen.

Så langt har vi ikke møtt noen som er fiendtlig mot at vi lar hunden gå uten bånd, men jeg skjønner at det kan være ubehagelig... Jeg har hatt ubehagelige opplevelser med større hunderaser selv som gjør at jeg kvepper til hver gang en hund bjeffer. Skal diskutere saken med mamma, som er veldig fast bestemt at han bør få gå fritt mest mulig også. Har tenkt på valpekurs, men uheldigvis har vi ikke funnet noen i området vi bor i, og vi vil helst ikke reise med ham alt for langt (Trondheim blir noen timer unna, og han blir fort rastløs). Får søke litt rundt, vil gjerne ta ham med på et kurs å bli bedre kjent med ham gjennom treningen. ^^

Ok, skal skjekke ut noen av sidene om agility. Holder på å lære ham "fri" kommandoen, så han skjønner at han må sitte til vi sier i fra osv., vet ikke om dette funker like bra som bli?
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Wolftale

 • Über Fur
 • ****
 • Innlegg: 5228
 • The Arctic folf of Waterlilies
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #7 på: 02. jan, 2014, 20:13 »
Griseører jeg jo litt mer enn en liten gobit :)
Hva med så enkelt som biter av kylling/pølser ved innlæring? Er også fint å finne andre også, men ved innlæring skal alt være stas!

Fri er jo det motsatte av bli, Fri er det samme som å avslutte en øvelse - altså at hunden får gjøre det vil etter belønning. (er i hvertfall det jeg har lært).

(PS. husk at det er båndtvangt det meste av året, fins jo selvfølgelig utentak)

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #8 på: 02. jan, 2014, 20:51 »
Vi har tenkt på å bruke restemat som godbiter, men vil helst være forsiktige med å gi "menneskemat" siden vi har hørt at noen ting ikke er bra for hunden... Må i alle tilfeller finne noe han liker spesielt godt. Kan hende han er an de kresne hundene som ikke liker pølse. P: Han spiser faktisk kattemat over hundemat om vi setter fram skåla til pus!

Sant, men da blir jo hunden sittende til kommandoen fri blir gitt..? Da må de jo bli i den posisjonen de er i til eieren sier det er klart. Hm.
Båndtvangen er nok ikke så sterk her ute på bygda, de fleste hunder jeg ser er løse med mindre folk går langs veien.
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Dax Cyro

 • Über Fur
 • ****
 • Innlegg: 4277
  • Vis profil
  • Dax@furaffinty
Sv: Valpetrening?
« Svar #9 på: 02. jan, 2014, 21:19 »
Restmat ville jeg selv unngått, så den ikke tror at "vår mat = dens mat" :)
Fungert fint på vår katt. Han holder seg unna vår mat, men for mer enn nok godsaker. F.eks rå kylling.
Han gidder ikke å tigge når vi lager middag, men du skal høre han når noen finner frem rå kylling til han.

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #10 på: 02. jan, 2014, 21:56 »
Sånn sett har vi oppdratt katten vår annerledes; han sitter gjerne ved føttene våre å ser på oss med store øyne. Så skal det sies at katten er en gammel kar (17+) og at å lære ham noe nytt ville vært meningsløst. :P Tror derimot at hunden er lettere å trene enn katten, spesielt i slike situasjoner! ^^

Vi har ikke gitt ham restemat enda, selv om vi synes det hadde vært greit om hunden spiste maten i stedet for at vi må kaste den. Kanskje det er bedre som kattemat i dette tilfellet, siden katten er "uhelbredelig"? Med fire eiere er det vanskelig å bli enig om hva som er rett og hva som er galt.
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Blackred Paws

 • Aktiv Fur
 • **
 • Innlegg: 214
 • Min musikk side :) https://soundcloud.com/blackred
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #11 på: 03. jan, 2014, 02:38 »
Nå har ikke jeg lest igjennom alt men så litt om biting. Det vil avta når han blir eldre men det du kan gjøre er og la han bite deg så sier du au når han biter for hardt. Gjorde det med mine og det funket, bare la han lekebite men si au for hver gang han gjør det gjærne med en start hvor han biter lenge da sier du au så korter du ned tiden på bitingen så lærer han seg og passe på Eieren sin i tilleg av det.  Mamma har en hund som viser at han blir sint hvis noen slår henne og hun skriker au. og sånn har han vært med alle i huset som skriker au passet på alle som sa det. Men han går ikke til angrep han bare viser tenna så folk trekker seg unna når han synes det er nok.
husky1992 (FA)
Stein Horten (Facebook)
Blackred Paws (Soundcloud, Twitter, Battle.net)

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #12 på: 03. jan, 2014, 09:41 »
Skal gjøre det! Til nå reagerer han med glede over totalt fremmede som kommer forbi også, men håper han kan knytte seg til oss bittelitt ekstra og kanskje bli litt mer beskyttende i forhold til oss som faktisk er eierne hans. :) På den positive siden lekte jeg med ham i rundt en halv time før jeg la meg i går, og han bet ikke en eneste gang! Virker som "terapien" hjelper, hehe...
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Blackred Paws

 • Aktiv Fur
 • **
 • Innlegg: 214
 • Min musikk side :) https://soundcloud.com/blackred
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #13 på: 03. jan, 2014, 17:58 »
hvis dere er et par som eier den. Hvorfor ikke slå hverandre forsiktig og en av dere sier au, så kanskje han reagerer på det. Det var sånn vi gjorde det, bare vi slo hverandre sånn som et klapp på skuldra og sa au XD
husky1992 (FA)
Stein Horten (Facebook)
Blackred Paws (Soundcloud, Twitter, Battle.net)

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #14 på: 03. jan, 2014, 21:37 »
Haha, godt forslag! Vi er faktisk en familie på fire, mamma og pappa og meg og lillesøstra mi. :3 Skal muligens flytte ut på hybel til høsten, så jeg vil gjerne være med å bidra til å lære ham ting nå mens han er ung/jeg har tid. ^^;
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

Ravusy Wolf

 • Senior Fur
 • ****
 • Innlegg: 733
 • Awrooo!
  • Vis profil
  • Ravusy @ FA
Sv: Valpetrening?
« Svar #15 på: 04. jan, 2014, 14:45 »
Au teknikken fungerte veldig godt når min hund var valp, også viktig å ikke gi noe oppmerksomhet til valpen rett etter at du har sagt au. Tren også inn en "ferdig" kommando, så valpen vet at moroa er ferdig om den blir litt for ivrig. Kjøp inn en del leker og tyggesnacks den kan tygge på.

Lek med maten, men alltid ha noe å bytte med og gi alltid tilbake når du er ferdig med leken. Hold tyggeben for den. Klapp den mens den spiser. Da slipper du å ha en hund som har matforsvar senere.

Hund og eier forhold = tillit tillit tillit

FreesTyler

 • Über Fur
 • ****
 • Innlegg: 2189
 • Top percentage of Rat(tata)
  • Vis profil
  • My DeviantArt
Sv: Valpetrening?
« Svar #16 på: 05. jan, 2014, 16:40 »
Det vi lærte med "kom" komandoen, var at når hunden var for langt unna, roper du kom, og når hunden begynner å løpe i din retning, så løper du i motsatt rettning, så det blir som en liten lek. Når hunden tar deg igjen, får den en godbit og ros. Det blir litt som å leke harn, og du trenger ikke løpe fort eller langt, bare late som du leker. Da vil kom komandoen bli som en lek hvor de får noe godt for å komme bort til deg.

Friskusis

 • Fur
 • *
 • Innlegg: 36
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #17 på: 08. jan, 2014, 14:10 »
Takk for hjelpen, alle sammen! Han begynner å bli flinkere både til det å komme og det å slutte med biting. Han foretrekker nå å bite i griseører/lekene sine. ;) Kjøpte i tillegg to fine bøker om valper skrevet av proffe, internasjonale hundetrenere. Har kombinert tipsene der med tipsene jeg har fått her, og jeg tror vi har kommet på god vei! Nå må vi bare sørge for å holde ved like det vi har lært. ;D
dA
Før du sjekker ut dA min... Be warned, jeg er absolutt ikke god til å tegne! eue

DoggyBark

 • Nykommer
 • Innlegg: 3
  • Vis profil
Sv: Valpetrening?
« Svar #18 på: 28. apr, 2021, 18:43 »
så mye gode og praktiske råd ... vi har i koronatider som mange andre også fått en valp. Det er vår første hund, så vi har mye å lære :)